Wijnhuis Antonutti ligt in het hart van Grave del Friuli. Ver verwijderd van de schijnwerpers van de meer glamoureuze wijnstreken van Italië. De bodem in Grave del Friuli is kalkrijk door de rivieren die vanuit de Dolomieten door het gebied stromen. Barbeano, het land waar Antonutti op te vinden is, is een land met kiezelstenen en een hoog temperatuurverschil tussen dag en nacht. Dat is de reden dat de druiven laat geoogst kunnen worden met als resultaat wijnen met meer smaak en meer geur.
Al meer dan 100 jaar runt de familie Antonutti dit wijndomein. Inmiddels is het de vierde generatie die het bedrijf met passie en enthousiasme leidt. Misschien juist wel daarom, zijn ze zo’n ster in het vertalen van de geschiedenis van het gebied naar hun wijnen.
Antonutti kiest naast de bekende druivenrassen kiest voor de inheemse druiven zoals de Friulano en de Ribolla Gialla. Deze laatste druif was vroeger één van de belangrijkste druiven van Friuli. Vanwege economische redenen werd de Ribolla Gialla eind vorige eeuw vaak vervangen door de populaire Sauvignon en Merlot, maar is nu weer bezig met een comeback.
De kleuren van de etiketten op de flessen staan voor de kenmerken van de wijn. Elke kleur heeft een eigen betekenis. Zoals het bruine etiket van de Ribolla Gialla, wat staat voor de vruchtbare bodem van Friuli. Het hemelsblauwe etiket van de Pinot Grigio staat voor de frisheid van deze wijn.
Een aanrader is hun wijn de Poppone. Deze wijn met een blend van Pignolo en Merlot druiven is gemaakt op de appassimento wijze en heeft al meerdere awards gewonnen. Een zachte maar zeer volle wijn, met veel rijp fruit.
Barcodescanner