In 2006 liet Elisabetta Abrami haar carrière in de automotive sector voor wat het was en kocht een stuk land in de regio Franciacorta. De regio Franciacorta is een heuvel- en bergachtig gebied dat ligt aan het Lago d’Iseo. Juist deze ligging aan het water en bij de bergen maakt de regio perfect voor het produceren van deze prestigieuze soort mousserende wijnen. De zomers zijn dankzij de ligging aan het water namelijk relatief koel en de winters mild. Daarnaast bevat de grond veel kalkrijk gesteente wat perfect is voor wijnbouw.
Toen Elisabetta het stuk land kocht had ze één doel voor ogen; stap voor stap meer Pinot Nero aanplanten en het ontwikkelen en uitvoeren van een biologisch productieproces voor mousserende Franciacorta wijnen. Dit idee leverde haar al meteen een aantal uitdagingen op. Zo is op een biologisch gecertificeerde manier Pinot Nero verbouwen een gewaagde stap, de Pinot Nero is namelijk een gevoelige druif. Daarom is het dus extra lastig om de kwaliteit hoog te houden zonder extra hulpmiddelen. Daarnaast vergt het op een biologische manier verbouwen dan ook veel kennis en aandacht.
De Franciacorta’s van Elisabetta Abrami hebben een unieke touch gekregen. Zo hebben ze een hoger gehalte Pinot Nero (minimaal 30%) dan de meeste Franciacorta wijnen en worden ze 100% biologisch geproduceerd.
Ze hechten in de Franciacorta streek veel waarde aan het creëren van een hoge kwaliteit en alleen de beste druivenmost wordt gebruikt voor de productie. Wat Franciacorta zo bijzonder maakt? Het wordt net als champagne volgens de ‘méthode traditionelle’ bereid. Bij deze methode vindt er een tweede gisting plaats op de fles, wat een ambachtelijke maar kostbare manier is om mousserende wijn te maken. In Italië wordt deze methode ook wel ‘metodo classico’ genoemd. Daarnaast moet de Franciacorta minimaal 18 maanden rijpen, wat invloed heeft op de uiteindelijke bijzondere aroma’s, smaken en textuur van de wijn. Dat het om een bijzondere wijn gaat, wordt ook duidelijk dankzij de DOCG-status. Dit staat voor ‘Denominazione di Origine Controllata e Garantita’ en is een keurmerk dat aangeeft dat de wijn aan zeer hoge kwaliteitskenmerken voldoet. In Italië is dat het hoogste keurmerk dat een wijn kan krijgen.
Ontdek het assortiment hier…
Barcodescanner