Uitgelicht product: Prosciutto di Parma

Parmaham tegenwoordig niet meer weg te denken bij de borrelplank, op een pizza of zomers over stukjes meloen. Iedereen kent het maar wist je dat de gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma in Italië komt? Daarnaast dat het een speciale ham is die alleen parmaham genoemd mag worden als het aan specifieke voorwaarden voldoet? Lees snel verder en ontdek alles over Prosciutto di Parma.

Oorsprong Prosciutto di Parma

Prosciutto di Parma

De enige échte parmaham is afkomstig uit de Italiaanse provincie Parma. Dit gebied staat bekend om hun unieke mix qua klimaat, landschap, traditie en smaak.  Aangezien het product al populairder werd, onstond de organisatie ‘Prosciutto di Parma Consortium’. Deze organisatie richt zich op het beschermen van de benaming ‘Prosciutto di Parma’. Maar aan welke voorwaarden moet het dan voldoen om tot een échte Parmaham te worden bekroond?

De vier basis ingrediënten van Prosciutto di Parma

  • Tijdens de productie mogen er geen conserveringsmiddelen gebruikt worden. Een échte Parmaham bestaat dus uitsluitend uit vlees en Italiaans zeezout.
  • De Parmaham moet gemaakt worden van varkens die in Italië zijn geboren en daar hun hele leven heerlijk in de buitenlucht hebben vertoefd. Ze moeten minstens 9 maanden oud zijn en minimaal 160 kilo wegen.

Zoutproces ferrari e1644921852732 | Amoro

  • Een deel van de voeding van de varkens moet bestaan uit de wei die bij de productie van Parmezaanse kaas overblijft.
  • Tot slot moeten de Prosciutto di Parma minimaal 12 maanden in de bergwinden drogen. Deze speciale wind bevindt zich alleen in de provincie Parma. Vandaar dat de originele Prosciutto di Parma ook alleen daar vandaan kan komen.

Vijfpuntige kroon

De échte Parmaham is te herkennen aan de vijfpuntige kroon op de ham of verpakking. Zodra je deze kroon ziet staan weet je dat de ham aan alle bovenstaande voorwaarden voldoet. Ook bij Mercato Italiano zijn de Parmahammen te herkennen aan deze kroon. Wij hebben verschillende soorten die elk een andere tijd hebben gerijpt in ons assortiment.

Handelsmerk ferrari e1644922303840 | Amoro

Ontdek Prosciutto di Parma hier

Andere nieuwsberichten

Persoonlijke Giusti tastings op locatie | 420 jaar Giusti

Ter ere van 420 jaar Giusti en Giusti Day, organiseren wij gedurende de komende twee maanden persoonlijke Giusti tastings op locatie. Tijdens zo’n tasting leert onze Giusti specialist Chiara jou en je personeel in ongeveer 1.5 uur geheel vrijblijvend alles

Lees meer
Amoro is de nieuwe Mercato Italiano

Na 20 jaar passie voor Italiaanse delicatessen en wijnen zetten we een bijzondere stap: Mercato Italiano wordt Amoro. Een nieuwe naam en een frisse uitstraling, maar met dezelfde liefde en toewijding die ons altijd heeft gekenmerkt. Waarom Amoro? De naam

Lees meer
CaccioSpianata piccante: nieuw bij Mercato Italiano

Bij Mercato Italiano maken we winkelen graag een beleving. Daarom stellen we graag ons nieuwste product van Fratelli del Gusto aan je voor: CaccioSpianata piccante. Deze unieke delicatesse, ook wel bekend als Salame del emigrante (de salami van de emigrant),

Lees meer